Ţigările electronice, disponibile şi pe piaţa din România la preţuri între 50 şi 150 de lei, au fost promovate drept o metodă eficientă de a renunţa la fumat. Dr. Magdalena Ciobanu, de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală şi coordonatorul programului naţional "Stop Fumat", susţine că ţigara electronică nu este o metodă de a renunţa la acest viciu, deoarece menţine gestul de a fuma. Potrivit specialiştilor, o ţigară clasică conţine peste 4.000 de substanţe dăunătoare organismului, dintre care 25 sunt cancerigene. De asemenea, o ţigară obişnuită conţine gudron, substanţă care se depune în plămâni şi pe pereţii vaselor de sânge şi monoxid de carbon.Dr. Ciobanu menţionează că dispozitivul electric al falsei ţigarete eliberează în organism nicotină, substanţă care creează dependenţă. Un alt dezavantaj al ţigării electronice este faptul că lichidul care "încarcă" ţigara conţine, pe lângă nicotină, şi glicol, o substanţă iritantă pentru căile respiratorii.
Ţigara electronică poate favoriza apariţia cancerului
Oamenii de ştiinţă americani sunt de părere că acest dispozitiv este la fel de periculos ca ţigările tradiţionale. Analizele de laborator au arătat prezenţa în lichidul pus în ţigară a nitrozaminei, substanţă care favorizează apariţia cancerului. Reprezentanţii Administraţiei pentru Medicamente din Statele Unite se arată îngrijoraţi de faptul că ţigările electronice pot creşte dependenţa de nicotină şi îi pot determina pe copii să încerce ţigările normale. Singurul avantaj al dispozitivului electric este că nu poluează şi nu îi afectează şi pe ceilalţi din jur.
Există şi tratament gratuit
În ceea ce priveşte costurile, întreţinerea unei ţigări electronice timp de o lună este cu mult mai redusă. Astfel, un fumător obişnuit cheltuieşte lunar peste 300 de lei pentru a-şi întreţine viciul, î