Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat zilele trecute ca, daca Romania avea ghinionul sa treaca prin ce a trecut Japonia, probabil nu mai era pe harta lumii. Tot Oprescu declara in urma cu un an ca, in cazul unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, in Bucuresti ar fi circa 500.000 de morti. Prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei spune ca, in Bucuresti, in cel mai rau caz, ar putea cadea toate cele 113 de cladiri incadrate in clasa 1 de risc seismic, iar cifra vehiculata de primarul general este nerealista. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si SMURD-ul condus de Raed Arafat declara ca sunt pregatite pentru orice situatie. Principala problema in caz de seism o constituie blocurile incadrate in clasa I de risc seismic. Desi este o problema de viata si de moarte, Primaria Capitalei este depasita de problema, iar proprietarilor nici nu le trece prin cap sa isi consolideze singuri blocurile.
Care sunt cele mai afectate zone din Capitala?
Potrivit prefectului Capitalei, Mihai Atanasoaei, zonele cele mai afectate de un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter sunt: Centrul Istoric, Bulevardul Magheru, Brezoianu si Calea Victoriei. Daca vorbim de cladiri, in mod individual, cele mai afectate vor fi cele 113 cladiri incadrate in clasa 1 de risc seismic si care prezinta pericol public.
Stelian Dudus, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, a declarat ca o mare problema o reprezinta cladirile construite inainte de 1977. "Dupa 1977, regulile de proiectare s-au inasprit foarte tare. Inainte insa lucrurile nu stateau asa. De asemenea, cladirile construite inainte de aceasta data, au mai prins un cutremur sau doua. Este foarte posibil sa aiba probleme la un nou seism", a explicar Dudus.
Si blocurile construite dupa 1977 ar putea fi afectate dupa ce sute de proprietari si-au demolat peretii pentru amen