Mihai Craciun este arhitect roman stabilit in Statele Unite, la New York. A emigrat din Romania, in 1983. A studiat la Harvard, iar din 1997 lucreza la unul dintre cele mai bine cotate birouri de arhitectura din America, Skidmore, Owings & Merrill (SOM), senior designer. Mihai Craciun a lucrat la proiectarea unor cladiri importante din New York, Tokyo, Sao Paolo, Kuweit si Singapore. Acum face parte din echipa care proiecteaza Freedom Tower, cladirea care va inlocui turnurile gemene cazute la 11 septembrie. Cum trebuie proiectat un turn ca sa reziste la un asemenea cutremur? Ce materiale de constructii se folosesc? Cum a reusit Japonia sa ramana in picioare dupa un asemenea seism? Primiti raspunsul de la arhitectul care a participat la proiectarea Tokyo MidTown, o cladire de 248 de metri din Tokyo.
Catiusa Ivanov: Din experienta japoneza, ce ne puteti spune despre regulamentele japoneze privind rezistenta cladirilor la cutremure?
Mihai Craciun: O sa incep prin a spune ca suntem alaturi de familiile japoneze care au pierdut copiii, parinti, rude, in aceasta calamitate. Eu sunt arhitect, nu inginer, dar pot sa va spun, ca in ceea ce priveste constructiile inalte, codurile de constructii sunt foarte stricte pentru a minimaliza consecintele unor asemenea dezastre. Faptul ca toate cladirile inalte au rezistat unui asemenea seism arata ca toata lumea si-a facut bine treaba si ca prevederile din aceste normative sunt eficiente.
Catiusa Ivanov: Mai exact, ce prevad aceste regulamente, ce materiale si ce tehnologii se folosesc?
Mihai Craciun: Structura este, evident, cel mai important element al cladirii, din punct de vedere al rezistentei la seism. Structura tuturor cladirilor inalte a fost proiectata in asa fel incat consecintele unui asemenea cataclism sa fie cat mai reduse. Aceste regului de proiectare ale structurii sunt impuse d