Ca să se poată specializa în meserii precum cele de programator, documentarist sau operator call center, persoanele cu dizabilităţi de vedere trebuie să cumpere programe a căror licenţă ajunge la mii de euro, sume care în alte ţări sunt subvenţionate.
„La fel cum la persoanele cu probleme auditive primesc subvenţii pentru proteze, şi la persoanele cu probleme de vedere ar trebui să obţină subvenţii pentru achiziţionarea acestora aparate asistive. În alte ţări, aceste sunt considerate asemenea protezelor. Cu ajutorul acestor programe foarte scumpe, nevăzătorilor li se poate asigura accesul pe piaţa muncii”, susţine Radu Sergiu Ruba, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România (ANR).
Foarte multe persoane cu deficienţe grave de vedere ajung să fie foarte buni programatori, operatori ai calculatorului sau din firmele call center, cu ajutorul programelor de citire a ecranului şi a prescurtărilor pe care le folosesc în locul mouse-ului. În alte ţări, aceştia pot ajunge şi recepţioneri la hoteluri, nu cei de la frontdesk, ci persoanele care introduc rezervările în baza de date.
Informaticianul care vede cu mâinile
Ştefan lucrează de şase ani domeniul informaticii şi nu i-a luat mai mult de un an să se familiarizeze cu tastatura. Acum face o demonstraţie a noului program de voce sintetică în limba română, realizat în România de o firmă din judeţul Timiş. Cu ajutorul ei poate citi toate documentele de pe un calculator şi pagini întregi de pe Internet. Din boxe se aude o voce feminină care rosteşte orice comandă şi orice cuvinţel stocat într-unul din documentele de pe desktop. „Acum voi căuta pe google un cuvânt. Intru pe primul link”, explică băiatul, secondat de vocea care citeşte tot ce face. „Vocea este setată mai repede, ca la nevăzători”, mai spune Ştefan, scuzând vocea care leagă cuvintele într-o viteză ce face textul aproape de n