Sforăitul este provocat de o îngustare sau de o blocare a căilor respiratorii nazale. Această îngustare restricţionează fluxul de aer intranazal, forţându-ne să respirăm pe gură, şi nu pe nas - aşa cum este normal. În timpul somnului, în special în poziţia culcat pe spate, muşchii limbii şi ai gâtului se relaxează, limba alunecă spre spate şi gura se deschide din reflex. Medicii precizează că sforăitul apare mai ales la persoanele supraponderale. Obezitatea, prin depunerea de grăsime la nivelul gâtului, îngustează căile aeriene. Şi alcoolul este responsabil de apariţia sforăitului, susţin specialiştii. Alte cauze ale sforăitului cronic sunt deviaţia de sept, creşterea greutăţii corporale, scăderea tonusului muscular odată cu avansarea în vârstă, congestia nazală din perioada de sarcină şi fumatul. La fel, şi persoanele cu "bărbie dublă", cu nări mici, cu polipi nazali sau polipoze sunt predispuse la sforăit.
Specialiştii avertizează că există situaţii în care persoanelor care sforăie li se poate opri respiraţia în timpul somnului. "O complicaţie gravă este sindromul de apnee - oprirea respiraţiei pentru câteva secunde, la intervale mai mici sau mai mari de timp. Potrivit statisticilor de specialitate, 40% dintre adulţi sforăie, astfel că numărul persoanelor afectate este dublu, având în vedere că partenerul celui în cauză este şi el afectat. De asemenea, în 54% dintre gospodării există o persoană care sforăie, iar 90% dintre aceştia sforăie patru nopţi pe săptămână.
Sforăitul este provocat de o îngustare sau de o blocare a căilor respiratorii nazale. Această îngustare restricţionează fluxul de aer intranazal, forţându-ne să respirăm pe gură, şi nu pe nas - aşa cum este normal. În timpul somnului, în special în poziţia culcat pe spate, muşchii limbii şi ai gâtului se relaxează, limba alunecă spre spate şi gura se deschide din reflex. Medicii precizează