Cutremurul cu magnitudinea de moment 9 care a zguduit Japonia si a provocat un tsunami a lasat zeci de mii de persoane pe drumuri, fara apa si mancare. Alte cateva sute de mii de persoane sunt evacuate din zonele centralelor nucleare, iar in zona centralei Fukushima peste 160 de persoane sunt suspecte de contaminare cu radiatii.
La doua zile dupa dezastru, cetatenii din orasul de pe coasta de est, Sendai, cel mai afectat de cutremur, incearca sa se impace cu ceea ce s-a intamplat, transmite BBC News.
Portul din prefectura Miyagi s-a aflat intr-una din cele mai afectate zone, in apropiere de centrala Fukushima, unde reactorul nuclear a inceput sa se topeasca, iar din centrala ies aburi.
Se estimeaza ca sute de persoane au murit, iar multi cetateni isi cauta in continuare rudele. O problema serioasa o reprezinta acum si lipsa de apa, alimente si combustibil.
Chiar daca sunt ingrijorati de situatia de la centrala nucleara, japonezii incearca sa isi asigure cele necesare, facand cozi la magazine, uneori chiar daca nu sunt deschise. Cetatenii asculta radiourile, pentru a afla care magazine din zona sunt deschise pentru a-si procura alimente.
La benzinarii s-au format cozi de cativa kilometri, iar sistemele de comunicatii sunt compromise in multe zone. Unii pot da telefoane in reteaua de telefonie mobila, insa nu pot primi, iar singura modalitate prin care pot comunica cu rudele este prin SMS.
Cutremurul a provocat haos si in sistemul de transporturi: trenurile nu functioneaza, iar cetatenii se deplaseaza cu cele cateva autobuze care mai merg, dar si cu taxiuri - si acestea afectate din cauza lipsei de combustibil.
Se estimeaza ca seismul a provocat peste 10.000 de decese in prefectura Miyagy, iar salvatorii cauta supravietuitori printre daramaturi. Premierul japonez a anuntat c