SIF Transilvania a solicitat Ministerului Economiei şi Comerţului în schimbul acţiunilor pe care le deţine la societatea IAR Ghimbav (IARV) participaţii la companii din domeniul petrolier şi energetic, cum ar fi Petrom, Transgaz sau Translectrica, ne-a declarat preşedintele societăţii, Mihai Fercală. Domnia sa a precizat: "Ministerul Economiei ne-a convocat la Bucureşti, împreună cu ceilalţi acţionari minoritari şi cu Eurocopter România, pentru a rezolva acest diferend".
Ministerul Economiei urmăreşte şi în acest an dezvoltarea societăţii cu capital mixt Eurocopter România, prin vânzarea de active/majorare de capital, odată cu lansarea privatizării prin metoda negocierii. Eurocopter România este deţinută de grupul EADS, prin compania Eurocopter, care deţine 51% din titluri, restul de 49% fiind partea care revine IAR Ghimbav. În acest sens se va avea în vedere reconfigurarea perimetrului de afaceri al IAR Braşov prin transferul unor active/obligaţii ale companiei către societatea mixtă, Eurocopter România.
Anul trecut, statul român a transferat cele mai importante active ale companiei braşovene către Eurocopter România, dar operaţiunea a fost denunţată şi atacată în instanţă de micii acţionari ai societăţii IAR Ghimbav, printre care se numără şi SIF Transilvania. Curtea de Apel Braşov a blocat, însă, transferul activelor IAR Ghimbav la Eurocopter. În luna noiembrie, judecătorii de la instituţia braşoveană au admis recursul intentat de micii acţionari ai societăţii din Ghimbav cu privire la respingerea cererii de ordonanţă preşedinţială şi au dispus "suspendarea executării Hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor IAR SA Ghimbav având nr. 5/ 16.06.2010, publicată în Monitorul Oficial nr. 2953/06.07.2010 (Anexa 4) până la soluţionarea în fond a acţiunii în anulare înregistrată pe rolul Tribunalului Braşov - Secţia Comercială şi de Contenci