Prima echipă integral românească participă, în iulie anul acesta, la cel mai mare raliu caritabil din lume, Mongol Rally. Cinci tineri din Bucureşti vor să străbată cei peste 12.000 de kilometri din România până-n Mongolia într-o ambulanţă pe care s-o doneze la finalul raliului.
Pe tricourile echipei Paramongols sunt desenaţi un măgar, un iac şi o cămilă, fiecare cu câte o cruce roşie pe burtă. Aşa arată mare parte din „ambulanţele" care funcţionează acum în Mongolia. „Nu am exagerat când am zis pe site că oamenii-şi duc bolnavii la spital cu animalele din ogradă", spune Gheorghe Bratu (Gigi), un arhitect de 30 de ani care s-a îndrăgostit de Asia după ce a predat patru luni în Thailanda şi a vizitat India şi Nepal cu rucsacul în spate.
Echipa n-a ezitat când a avut de ales între cele două variante de autovehicule acceptate în raliul mongolez - o maşină mică, cu un motor sub 1.200 de centimetri cubi, sau o utiliară. „Am zis ok, dacă facem caritate, măcar să fie ceva care să le folosească", explică Gigi.
„Undercover" până-n Mongolia
Numele echipei vine de la paramedici, „primii care ajung la locul faptei". Cei cinci români sunt însă „undercover" (sub acoperire, în traducere), pentru că niciunul dintre ei nu este medic, spune şi Florin Cobuz, arhitectul de 28 de ani care a descoperit Mongol Rally pe internet, acum aproximativ doi ani. Promitea „o superexperienţă de viaţă", cu un scop caritabil.
Regulamentul raliului spune că echipele trebuie să doneze maşina cu care parcurg traseul, dar şi minimum 1.000 de lire sterline (aproximativ 1.200 de euro), dintre care jumătate către fundaţia oficială a raliului. În 2011, banii vor merge către Christina Noble Children's Foundation, organizaţie care desfăşoară programe în beneficiul copiilor din Mongolia.
În toamna anului trecut, când au aflat că au fost acceptaţi în competiţie, echipa era