Oficiul elvetian pentru prevenirea accidentelor, estimand ca circa 10-20% din accidentele auto sunt cauzate de "atipitul la volan", a demarat o campanie de sensibilizare a populatiei in acest sens.
"Atipitul la volan" reprezinta cauza multor accidente care pun in pericol atat siguranta conducatorului auto, cat si cea a celorlalti parteneri de trafic, devenind o problema pe care specialistii incearca sa o previna prin orice metoda, relateaza La Repubblica.
Acesta este motivul pentru care autoritatile elvetiene si-au propus ca incepand cu ziua de 14 martie, declarata "Ziua nationala a turbosiestei", sa lanseze campania de sensibilizare impotriva "atipitului la volan", cu o durata de trei ani.
Potrivit sursei citate, fenomenul adormirii la volan este comparabil cu riscurile produse de consumul de alcool, deoarece anuleaza efectiv concentrarea si reflexele la volan.
In acest context, pentru a se evita cauzele principale care conduc la accidente, specialistii avertizeaza asupra semnalelor care declanseaza starea de oboseala urmata de "atipit":
1. usturimea ochilor;
2. ploape ingreunate;
3. cascatul frecvent;
4. vederea neclara, "incetoseata";
5. frisoane sau senzatia de frig.
Unica solutie pentru a impiedica atipitul atunci cand soferul manifesta aceste simptome este odihna pentru un interval de minimum 15 minute pentru recuperarea fortelor sau asa-numita "turbosiesta".
Folosirea de trucuri cum ar fi deschiderea geamului, ridicarea volumului radioului sau fredonarea unei melodii cu voce tare sunt absolut inutile in ceea ce priveste inlaturarea instalarii starii de somnolenta, subliniaza sursa.
Oficiul elvetian pentru prevenirea accidentelor, estimand ca circa 10-20% din accidentele auto sunt cauzate de "atipitul la volan", a demarat o campanie de s