Timp de patru ani, autoritățile de la București nu au reușit să obțină acreditarea pentru instituția care să gestioneze Fondul European pentru Pescuit. În consecință, putem pierde banii.
Suntem în al patrulea an în care Autoritatea de Management a Programului Operațional pentru Pescuit (AM POP) nu a primit acreditare de la Bruxelles. „Bugetul este construit până în 2013 și, până nu se primește această acreditare, Comisia Europeană nu dă drumul banilor“, susține Ovidiu Ispir, reprezentant al României la Curtea Europeană de Conturi.
Directorul general al AM POP, Gheorghe Văcaru, ne-a confirmat faptul că abia peste o săptămână sau două partea română va transmite Comisiei Europene documentele, urmând ca Bruxelles-ul să dea un răspuns în maximum trei luni. Urmează apoi o misiune de audit a Comisiei la București, în urma căreia se ia hotărârea acreditării acestei instituții. „Până în prezent am făcut plăți din prefinanțarea de 14%, pe care am primit-o de la bugetul UE. Restul banilor va fi deblocat după acreditarea instituției“, a precizat Văcaru.
„România a atras doar o foarte mică parte din fondurile europene. De aceea nu prezintă interes pentru auditorii de la Luxemburg, care se focalizează, în perioadă de recesiune economică, în special asupra zonelor de risc, unde sunt cheltuite sume importante din alocațiile financiare de la bugetul comunitar“, susține Ovidiu Ispir. El mai spune că Uniunea Europeană traversează cu greu această perioadă de criză, iar statele membre fac eforturi susținute pentru a cheltui cât mai eficient banii. „De aceea, se înăsprește modul în care sunt verificate proiectele cu finanțare europeană“, susține reprezentantul Curții Europene de Conturi.
Cum se desfășoară auditul?
Marilena Demian, auditor în cadrul Curții Europene de Conturi, spune că verificările se fac la beneficiarul final, în curtea fermierului, iar a