"Distrugeri masive s-au înregistrat în regiunea Tohoku" - de unde provin 8% din PIB-ul anual al Japoniei - confirma premierul nipon, Naoto Kan, la câteva ore după ce efectele seismului urmat de tsunami s-au resimţit imediat pe bursele din toată lumea. Pe lângă pierderea de 1,7% a Bursei din Tokyo, aşteptată să continue şi luni, indexul Europe 500 Insurance a scăzut cu 2,4% - cea mai accentuată prăbuşire din iulie 2010.
Aceasta înseamnă că mari firme de reasigurare din lume (Scor SE, Hannover Re, Swiss Re sau Munich Re) au resimţit efectele seismului nipon încă dinainte de anunţarea unei estimări oficiale a pagubelor. Un seism major în Japonia este una dintre cele patru situaţii de risc major, alături de un cutremur în zona oraşului San Francisco din California, un uragan în Golful Mexic şi o tornadă cu consecinţe grave pe cuprinsul SUA.
De la începutul anului, firmele de profil au deja de plătit zeci de miliarde de dolari în urma inundaţiilor din statul australian Queensland şi seismul din Christchurch (Noua Zeelandă). Numai în cazul ultimului eveniment, plăţile pe care trebuie să le facă reasiguratorii se situază între 6 şi 12 miliarde USD, potrivit unei analize a Swiss Re. Pierderile asigurate din Japonia s-ar ridica la cel puţin 35 miliarde USD - în zonele cel mai puternic afectate de distrugeri
Bunuri asigurate de 400 miliarde USD
Acestor pierderi deja estimate li se adaugă un total al bunurilor asigurate de 400 miliarde USD, în alte părţi ale Japoniei. Este vorba de regiuni care nu s-au aflat pe direcţia de propagare a undei de şoc, nici a celor mai mari (de până la zece metri) valuri seismice, dar care tot au suferit pagube. Estimarea aparţine firmei AIR Worldwide, specializată în predicţii privind costul dezastrelor.
Compania americană (cu sediul în Boston, statul Massachusetts) a etichetat deja cutremurul din