Oamenii de ştiinţă britanici sunt pe cale să realizeze un avion spaţial, care să îmbine transportul aerian clasic şi pe cel spaţial, informează BBC. Realizarea lui va dura cel puţin zece ani, iar costurile sunt estimate la 10 miliarde de dolari. Nava ultramodernă este proiectată de firma britanică Reaction Engines şi va putea fi disponibilă pe piaţă în aproximativ 10 ani.
În primul rând, Skylon e o navă nepilotată şi reutilizabilă, adică după fiecare zbor în spaţiu ea e capabilă să se întoarcă singură la destinaţie. Cum este posibil acest lucru: Skylon nu este prevăzut cu motoare externe convenţionale. În locul acestora, avionul spaţial funcţionează pe baza a două motoare interne de rachetă, capabile să absoarbă hidrogenul şi oxigenul din atmosferă. Datorită acestui sistem, aparatul de zbor de 90 de metri lungime poate fi trimis la o înălţime de 29 de kilometri, pe orbita inferioară Pământului. De la această altitudine, Skylon zboară cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului. În asemenea condiţii, decolarea ar urma să se facă diferit de cea a navetelor spaţiale clasice şi mult mai apropiat de ceea ce se întâmplă în transportul aerian convenţional.
Care sunt avantajele folosirii aparatului de zbor în spaţiu
În primul rând, inginerii britanici cred că transportul în spaţiu va deveni mult mai facil şi mai ieftin, dacă această navă va depăşi faza de proiect. În al doilea rând, aparatul ultramodern ar putea transporta foarte multă încărcătură, aproximativ 12 tone, putând avea la bord sateliţi, marfă şi pasageri. În al treilea rând, Skylon va putea fi folosit în misiunile pe Lună şi pe Marte. Cu toate aceste caracteristici "high class", costurile acestui proiect sunt foarte mari, fiind estimate la peste 10 miliarde de dolari. Potrivit oficialilor, 80% din suma totală reprezintă finanţări din mediul privat.