* Banca centrală este gata să garanteze stabilitatea pieţelor
Japonia se confruntă cu cea mai gravă situaţie de la cel de-al Doilea Război Mondial, a declarat, ieri, premierul nipon Naoto Kan, la două zile de la cel mai mare seism înregistrat vreodată în această ţară, anunţă Agerpres.
Naoto Kan a recunoscut că situaţia la centrala nucleară Fukushima este în continuare serioasă, dar a dat asigurări că şi în cazul unei explozii similare celei produse sâmbătă, "reactorul însuşi nu este în pericol" şi nu vor exista consecinţe asupra sănătăţii populaţiei din zonă - evacuată pe o rază de 20 de kilometri în jurul obiectivului.
Situaţia de la Fukushima nu este însă la fel de gravă ca aceea de la Cernobâl, în 1986, a insistat şeful executivului de la Tokyo, explicând că, spre deosebire de acest caz, în dezastrul din "86 radiaţiile nucleare au fost emise în aer.
"Este total diferit de accidentul de la Cernobâl, şi acţionăm pentru a opri extinderea pagubelor", a mai spus Naoto Kan, citat de Jiji press.
Premierul Kan a anunţat, de asemenea, că a aprobat un plan de urgenţă, care va permite, începând de astăzi, întreruperea aprovizionării cu energie electrică de către operatorul "Tokyo Electric Power" Co.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al guvernului, Yukio Edano, a indicat că ministerele din Japonia şi misiunile diplomatice din străinătate vor oferi încontinuu informaţii referitoare la seismul devastator de vineri şi la tsunami care a urmat.
La rândul său, Banca Japoniei (BoJ) a anunţat că a injectat 55 miliarde yeni (483 milioane euro) în 13 instituţii financiare din nord-estul ţării, zonă devastată de cutremur.
Banca centrală a precizat că este gata să facă tot posibilul pentru a garanta stabilitatea pieţelor şi o lichiditate adecvată.
BoJ a precizat că nu are informaţii care să indice posibile probleme, astăzi