”Traficul” cu lucrări de licenţă pe internet, devenit aproape... sport naţional e pe cale să fie blocat. Noua Lege a educaţiei obligă universităţile să aibă softuri speciale de detectare a lucrărilor furate. ”Traficul” cu lucrări de licenţă pe internet, devenit aproape... sport naţional e pe cale să fie blocat. Noua Lege a educaţiei obligă universităţile să aibă softuri speciale de detectare a lucrărilor furate.
Printre primele facultăţi care s-au aliniat noii legislaţii e Facultatea de Ştiinţe Politice. Instituţia are un soft special, care detectează furtul de pe net cu doar o simplă apăsare de tastă.
Pe internet există peste 200 de site-uri care comercializează lucrări de diplomă. Sunt puse la bătaie zeci de mii de titluri, pe care studenţii leneşi sau comozi le pot cumpăra. Surse din cadrul universităţilor susţin că "operele" sunt obţinute de la secretariatele facultăţilor, cu ajutorul cadrelor didactice.
"Avem de-a face cu o adevărată industrie, sute de persoane fac bani mulţi, la negru, şi nici o autoritate nu îşi exercită atribuţiile în sancţionarea acestora. În acest carusel, unde numai câştigul material contează, sunt angrenaţi şi profesorii universitari care, pe de o parte, vând lucrările studenţilor, iar pe de altă parte sunt de acord ca tinerii să susţină aceste lucrări plagiate", ne-a declarat un cadru didactic universitar, care a vrut să îşi păstreze anonimatul.
Noua lege a învăţământului, intrată în vigoare la începutul anului, interzice cu desăvârşire aceste practici. "Este interzisă comercializarea de lucrări ştiinţifice în vederea facilitării falsificării de către cumpărător a calităţii de autor al unei lucrări de licenţă, de diplomă, de disertaţie sau de doctorat", se arată în articolul 143 al legii. Încălcarea lui, e penalizată cu amenzi cuprinse între 5.000 de lei şi 50.000 de lei.