Executivul pregătește lansarea pensiilor ocupaționale cu scopul de a completa segmentul celor facultative. Acestea din urmă sunt de 4 ani pe piață, dar au un număr redus de participanți.
La aproape patru ani de la lansare, pensiile facultative au doar 224.000 de clienți, iar valoarea sumelor deținute de aceștia în conturi este nesemnificativă: aproape 80 de milioane de euro. Această sumă echivalează cu mai puțin de 8% din totalul banilor acumulați în conturile participanților la pensiile private obligatorii.
Un nou tip de pensii facultative, cele ocupaționale, ar putea trezi însă interesul angajatorilor deoarece acestea pot fi un instrument de fidelizare a angajaților.
„Dreptul de proprietate asupra contribuţiilor cu care participă angajatorul în numele salariatului la un fond de pensii ocupaţionale, precum şi a rezultatelor investirii acestor contribuţii, revine salariatului după un termen de cel puţin doi ani de la aderarea la fondul de pensii, conform prevederilor contractului colectiv de muncă/protocolului şi a contractului de administrare“, scrie în proiectul de lege publicat pe site-ul Ministerului Muncii. Cu alte cuvinte, angajatorii pot stabili termene mult mai mari după care sumele acumulate în conturi le revin angajaților lor.
Pensiile facultative (Pilon III) oferite în prezent pe piața autohtonă sunt mai mult un instrument prin care se acordă bonificații angajaților și mai puțin unul de fidelizare. Aceasta, deoarece sumele plătite de companii în conturile individuale ale angajaților de pe Pilonul III devin proprietatea salariaților încă din secunda în care au fost încasate.
Pensii negociate
Între pensiile ocupaționale și cele din Pilonul III care există deja pe piață vor mai fi și alte diferențe. Cei care aderă în prezent la schemele de pensii facultative nu pot negocia condițiile propuse de administratori. Însă pot o