Aproximativ 7.000 de liceeni şi studenţi au vizitat în weekend Târgul de Universităţi Internaţionale din Bucureşti. Cele mai cunoscute universităţi prezente la târg sunt Harvard, Oxford, Princeton sau King’s College London.
„Am şanse să fiu admis la doctorat dacă nu găsesc finanţare? Care ar fi taxele?", o întreabă un absolvent de facultate pe reprezentanta standului Universităţii Vrije din Bruxelles.
Citiţi şi:
Şcolile de top din Europa şi S.U.A recrutează studenţi din Bucureşti
„Da, numai că trebuie să dovedeşti că ai din ce te întreţine. Taxa pentru primul an este în jur de 260 de euro pe an, iar pentru anii următori, câte 80 de euro, urmând ca în anul când se susţine teza de doctorat, să plăteşti alţi 260 de euro", îi răspunde Diana Rabulea absolventului care vrea să urmeze un doctorat în Psihologie organizaţională.
Fără taxe de şcolarizare
Liceeni, studenţi sau profesionişti au venit în weekend la Târgul de Universităţi Internaţionale din Bucureşti pentru a primi răspunsuri despre programele educaţionale din străinătate direct de la reprezentanţii instituţiilor. La standurile universităţilor din ţările nordice ca Suedia şi Danemarca au fost cele mai mari cozi, fiindcă acolo nu există taxe de şcolarizare.
Spre exemplu, pentru a face Arhitectura la Universitatea KEA din capitala Danemarcei, Copenhaga, trebuie ca media anilor de liceu să fie între 8,00 şi 8,50. „La dosarul de aplicaţie mai trebuie o scrisoare de intenţie, două de recomandare din partea profesorilor şi atestatul de limba engleză: TOEFL, IELTS sau Cambridge. Taxele de şcolarizare nu există. Costă doar cazarea, undeva în jurul a 500-600 de euro pe lună", explică reprezentantul Şcolii de Design şi Tehnologie din cadrul KEA.
Luiza este în ultimul an la Cibernetică (Academia de Studii Economice) şi doreşte să plece în Norvegia, la un