La începutul acestei luni, într-un hotel cunoscut din Bucureşti, a avut loc o conferinţă de presă organizată cu ocazia demarării campaniei sociale „Testul Papanicolau îţi salvează viaţa”. Tema conferinţei a fost modalitatea prin care Grupul Medical Romgermed încearcă să determine femeile din România să îşi facă testul Babeş-Papanicolau, în condiţiile în care cancerul de col uterin ucide zilnic în ţara noastră şase femei!
Altă campanie, veţi spune, poate. Nu e doar „altă campanie”. Vor înţelege cu adevărat copiii cărora le-au murit mamele de această cumplită boală care, depistată tardiv, ucide în plin secol al XXI-lea. Şi soţii cărora le-au murit nevestele în floarea vârstei. Şi părinţii care au rămas fără fiicele lor, indiferent câţi ani aveau. Şi logodnicii care n-au apucat să-şi vadă iubitele devenind soţiile lor, pentru că ele n-au avut curaj să-şi trateze această maladie de care, da, s-ar fi putut vindeca. Sunt convinsă că oricare dintre noi are în familie, la serviciu, în cercul de amici sau măcar în scara blocului o femeie care a neglijat să-şi facă testul Babeş-Papanicolau. Şi de aici încolo nu eu trebuie să povestesc…
Iniţiativa clinicii Romgermed este susţinută de mai multe persoane publice care au luptat de-a lungul timpului cu o afecţiune greu de îndurat pentru oricare dintre noi: cancerul. În cadrul conferinţei, dr. Mihaela Susanu, medic primar ginecolog, a demonstrat necesitatea efectuării acestui test, ce este
HPV-ul şi cum se poate preveni cancerul de col uterin. De asemenea, s-a lansat şi site-ul dedicat acestei campanii, care le va ajuta pe femei să înţeleagă cum o simplă testare le salvează viaţa.
„Cărţile se scriu din cărţi”, se zice. Dar cazuistica medicală? Mai ales atunci când confesiunea este făcută de un jurnalist de renume, aşa cum e Corina Drăgotescu. Femeie. Şi, nu în ultimul rând, mamă. Deci, dublă responsabil