Unii sociologi susţin că peste câţiva ani vom avea o schimbare a rolurilor în societate: mai mulţi bărbaţi pe piaţa tinerilor singuri decât femei. Ideea, valabilă în Occident, nu este considerată sigură şi în România. Specialiştii în demografie recunosc dezechilibrele, dar spun că acestea se vor rezolva de la sine.
Vlad S. are 26 de ani şi susţine că îi place să trăiască liber. A avut ceva relaţii stabile, dar nu se gândeşte în următorii 3-4 ani să se căsătorească. „De ce să mă opresc la o femeie? Toată lumea ştie că sunt mai multe femei dispuse să se mărite decât bărbaţi. Aşa că nu rămân eu neînsurat", glumeşte tânărul.
Citiţi şi:
Femeile vor bărbaţi angajaţi, masculii, partenere tandre
Ca el şi ceilalţi cinci prieteni, cu care împarte apartamentul în care locuieşte. Faptul că în prezent sunt mai multe femei decât bărbaţi a ajuns aproape literă de lege pentru majoritatea masculilor care vor să experimenteze tot mai mult. Sociologii spun însă că paradisul bărbaţilor vânaţi de femei s-ar putea sfârşi foarte curând.
Ipoteza I: Drama bărbaţilor
Sociologul şi consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu este cel care a lansat, în urmă cu câteva săptămâni, această ipoteză terifiantă pentru unii bărbaţi. „Este posibil ca, la un moment dat, pe piaţa matrimonială să fie mai mulţi bărbaţi la vârsta căsătoriei decât femei. Adică să fie o cerere mai mare decât oferta.
De obicei, există o medie a vârstei de căsătorie, care poate varia în funcţie de diverşi factori. În România, acum, vârsta medie la căsătorie este de 29 de ani la bărbaţi şi 26 de ani la femei", susţine Lăzăroiu într-un articol publicat de „Q Magazine".
Acesta explică, prin cifre, că în 2019 se poate ajunge la un dezechilibru în defavoarea bărbaţilor de pe piaţa matrimonială. „În total sunt 1.250.000 de tineri care, în jurul anului 2019, îşi vor