Luni 14 martie, orele 19:30. In vechiul Bucuresti al negustorilor si mahalagioaicelor multietnice, fix la orele 7:30 seara in spatiul de la 14 A St.Armeneasca, sect.3 al Galeriei ARTXPERT, franco-romanul Alexandru Popovici organizeaza o pomana restransa, fara lumanari si coliva, la comemorarea anilor (128) petrecuti de la moartea lui Karl Marx.
Alexandru Popovici: "Nu pot, nu vreau, nu stiu sa ofer un curs de marxism, desi m-am nascut si am crescut la Paris intr-o casa de comunisti romani veritabili. Sunt arhitect, nu ideolog sau istoric al ideilor. Dar nici nu poti sa vorbesti despre istoria intelectuala si artistics a ultimului secol fara sa-l iei in seama pe Marx. Pur si simplu nu poti. Arta, ca si democratia de altfel, traieste din acel trecut care nu trebuie uitat, ci recuperat prin contrast si refolosit."
Cubic Dream Foto: Alex Popovici Obiectelor complet banale sub comunism li se insufla o noua viata, primesc nume si o alta identitate in raspar cu cea a concretului lor industrial. Ele scapa atat de impusa uniformitate comunista, cat si de dorita tipizare socialist-capitalista de azi. Scaune-replici de strungar originar din Sibiu, capsula politica cu indivizi-chibrituri, sculpturi carapace in care sunt inchise si reprimate visele noastre, cubic dreams vorbesc in felul lor despre posteritatea lui Marx si despre ramasite-relicva ale idealurilor nobile ale socialismului: libertate, egalitate, diversitate, solidaritate. Sunt ele periculoase pentru societatea romana de astazi?
Despre autor
Alexandru Popovici (31) a obtinut DPLG / Diploma Arhitect de la Ecole nationale superieure d¬architecture Paris Malaquais, in 2007.
Realizeaza in prezent proiecte pe memoria obiectelor si simbolistica lor, a lucrat la Space Syntax Romania in calitate de arhitect colaborator intre 2008 si 2010, anterior la Stefan Firimita ca