Specialiştii pompează apă de mare în reactorul 3 de la Fukushima ca să prevină o nouă explozie. Starea de urgenţă a fost decretată şi la centrala de la Onagawa. La reactorul 2 de la Tokai s-a oprit sistemul de răcire. Reactorul care a explodat sâmbătă ar fi trebuit oprit în februarie. Autorităţile i-au prelungit durata de viaţă cu 10 ani.
Guvernul de la Tokyo a avertizat ieri asupra riscurilor de producere a unei explozii la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima, similară celei de sâmbătă. Specialiştii japonezi au pompat ieri apă de mare şi acid boric - folosit pentru controlul ratei de fisiune a uraniului - în reactoarele 2 şi 3 ale centralei nucleare Fukushima în încercarea de a le răci. Totodată, pentru a reduce presiunea în interiorul reactoarelor, au fost deschise vanele şi au fost eliberaţi în atmosferă vapori cu elemente radioactive.
Mai citeşte şi:
VIDEO Bilanţul cutremurului ar putea depăşi 10.000 de victime/ Un vulcan din sud-vestul Japoniei a erupt
VIDEO Sistemul de răcire de urgenţă al reactorului 3 de la Fukushima nu mai funcţionează/ Stare de urgenţă la o a doua centrală nucleară din Japonia
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yukio Edano, a avertizat că nu trebuie exclus faptul că „o explozie se poate produce la nivelul reactorului 3, din cauza unei posibile acumulări de hidrogen". Cantităţi mari de hidrogen s-au format în momentul producerii unor defecţiuni în timpul procedurilor de injectare a apei de mare, a declarat Edano. El a încercat să-i liniştească pe japonezi, explicându-le că învelişul reactorului 3 poate rezista în cazul unei explozii, chiar dacă ar putea fi deformat.
Stare de urgenţă
Două pompe din sistemul de răcire s-au oprit aseară la reactorul 2 al centralei nucleare de la Tokai, aflată la circa 120 de kilometri de Tokyo, în prefectura Ibaraki, a anunţat agen