Alte două reactoare ale centralei nucleare de la Fukushima 1 au trebuit să fie răcite cu apă de mare ieri, după explozia produsă sâmbătă la reactorul 1. La o a doua centrală a fost decretată starea de urgenţă.
După dezastrul produs de cutremurul de 9 grade pe scara Richter şi tsunamiul care l-a urmat, Japonia se confruntă cu un pericol nou şi mult mai grav: un accident nuclear la una dintre centralele nucleare ale ţării.
Zeci de mii de persoane sunt în continuare date dispărute, iar eforturile de salvare par minore în raport cu dimensiunile dezastrului, dar nici una dintre nenorocirile care au lovit succesiv arhipelagul în ultimele două zile nu este la fel de gravă ca pericolul unui accident nuclear. După ce sâmbătă s-a produs o explozie masivă la reactorul 1 al Centralei de la Fukushima 1, ieri autorităţile au anunţat că au fost nevoite să răcească reactorul 3 al aceleiaşi centrale cu apă de mare, semn că sistemele de răcire cedaseră complet. Ulterior, compania electrică japoneză Tokyo Electric Power Co (TEPCO) a anunţat că se pregăteşte să pompeze apă de mare şi în reactorul 2 al centralei.
Autorităţile au admis că este posibil ca în interiorul reactoarelor 1 şi 3 să fi avut loc un proces de fuziune parţială şi au avertizat că o explozie la reactorul 3 este în continuare posibilă dar au estimat pericolul unei catastrofe nucleare la nivelul 4 din 7, unde 7 reprezintă un accident de nivelul celui care a avut loc la Cernobîl în 1986. Nivelul radiaţiilor la centrala Fukushima 1 este dublul celui legal admis în Japonia.
O centrală după alta
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat, de la sediul său din Viena, că o a doua centrală nucleară, Onagawa, a înregistrat niveluri de radioactivitate crescute şi că, în consecinţă, autorităţile nipone au decretat starea de urgenţă. Potrivit autorităţilor, cele trei reactoare ale centrale