Foto: Mihai Barbu / Reuters România exportă lunar energie electrică ieftină la un preţ mai mic decât cel plătit de firmele din ţară. Autorităţile fac haiducie pe banii noştri: iau de la companiile bogate, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, ca să dea de lucru minerilor de la SNLO. La final, paguba este suportată din buzunarele tuturor.
Confruntat cu problema că minerii de la SNLO şi complexurile energetice Turceni şi Rovinari nu prea au avut comenzi ca urmare a scăderii consumului de energie, Guvernul a găsit soluţia miraculoasă: un export dirijat de stat.
Exportul, realizat de Electrica printr-un SRL cu trei angajaţi, Rudnap, practic subvenţionează producţia industrială a altor ţări din cauza preţului mic. "Firma ia de la aceste entităţi energie cu 38 de euro şi o revinde în Grecia cu minimum 50 de euro, obţinând 12 euro profit pe megawat. Facem un calcul: 12 euro ori 500 de megavaţi ori 720 de ore, cât are o lună, iese un profit brut de 4.320.000 de euro în fiecare lună", declara în luna noiembrie Laurenţiu Ciurel, fost director al complexului energetic Rovinari.
Exportul este plin de necunoscute şi ridică semne de întrebare în fiecare verigă a lanţului care s-a pus în mişcare pentru a realiza tranzacţia. Jurnalul Naţional a pus cap la cap toate piesele puzzle-ului.
Din septembrie, Electrica a exportat 500 MWh, iar din ianuarie până în iulie trimite peste graniţă 300 MWh. Cantitatea de energie e virată suplimentar consumului intern, printr-un coş comun, făcut de complexurile energetice Turceni şi Rovinari, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.
Totul a început cu o întâlnire desfăşurată în vara lui 2010 la sediul Ministerului Economiei. La aceasta au fost prezenţi reprezentanţi de la vârful fiecărei companii prezente în afacere, la care s-a adăugat un delegat al Agenţiei Naţionale de Regl