Un nou cutremur a zguduit Japonia şi în special regiunea Tokyo, luni, 14 martie. Încă o replică, aşadar, după seismul şi tsunami-ul de vineri, care au făcut peste zece mii de morţi şi dispăruţi, potrivit unui bilanţ provizoriu. Două explozii s-au produs luni dimineaţă la o centrală nucleară, creând panică.
Peste o sută de mii de soldaţi şi echipe de intervenţie japoneze sunt deja pe teren, pentru a oferi asistenţă victimelor.
Locuitorii din Tokyo au putut resimţi luni un seism cu magnitudinea de 5,9 grade pe scara Richter. Un cutremur mai puţin puternic decât cel de vineri, dar suficient pentru a fragiliza şi mai mult structurile de rezistenţă ale clădirilor deja afectate de seismul de 8,9 grade. O alertă de tsunami a fost lansată de autorităţi, dar ea a fost ridicată câteva ore mai târziu.
Soldaţii şi echipele de intervenţie sunt mobilizaţi în regiunea sinistrată din nord-estul ţării, pentru a oferi ajutor populaţiei şi pentru a-i găsi pe eventualii supravieţuitori. Situaţia din zonă e complicată, în lipsa electricităţii, a hranei şi a apei potabile.
Ajutoarele internaţionale sosesc şi ele în Japonia. O echipă de salvatori de la Securitatea Civilă Franceză a plecat de pe aeroportul parizian Roissy-Charles de Gaulle spre Tokyo. Echipa formată dintr-o sută de persoane şi 14 tone de logistică speră să ajungă luni în capitala japoneză şi să-şi înceapă misiunea imediat.
Statele Unite au trimis şi ele o echipă de asistenţă. Aproape 140 de salvatori americani au ajuns în nordul ţării luni dimineaţă.
De partea sa, Australia a trimis echipe de căutare, ajutate de câini-salvatori, pentru a căuta eventuali supravieţuitori sub dărâmături.
Bilanţul creşte de la o oră la alta. Cifra oficială este de o mie şase sute de morţi, însă zece mii de persoane sunt date dispărute în regiunea Miyagi.
Două explozii s-au produs luni la rea