Un europarlamentar din Comisia de mediu a Parlamentului European vorbeşte pentru EVZ despre principalele probleme de mediu ale României şi despre efectele încălzirii globale
Când deschizi blogul europarlamentarului grec Kriton Arsenis, găseşti un motto despre importanţa plantării de păduri şi fotografia unui tânăr cu părul lung şi un aer de romantic întârziat. Îi lipseşte doar chitara, în rest se potriveşte la fix cu imaginea unui hipiot modern.
În vârstă de 34 de ani, grecul Kriton Arsenis este un cunoscut activist de mediu în ţara sa natală. Încă de la vârsta de 15 ani s-a implicat în diferite proiecte eco, totul culminând cu o campanie pentru dezvoltarea sustenabilă a insulelor de la Marea Egee, derulată între 2005 şi 2009 şi pe care Arsenis a coordonat-o. Acum doi ani, a primit un premiu european pentru această campanie.
Mai mult, în Grecia, Arsenis este cunoscut şi pentru coordonarea campaniilor naţionale de stingere a luminii pentru cinci minute în februarie 2007 şi 10 minute în iunie, acelaşi an. În plus, în iulie 2009 a devenit membru al Parlamentului European, din partea Mişcării Socialiste PASOK. Face parte din Comisia de mediu a Parlamentului European şi luptă cu problemele de biodiversitate, defrişările şi scepticismul celor care cred că încălzirea globală e doar o invenţie birocratică a Bruxelles-ului.
Este unul dintre cei mai dinamici politicieni când vine vorba de conştientizarea efectelor încălzirii globale şi ale schimbărilor climatice, considerând că un mesaj puternic trebuie să ajungă la fiecare acasă şi să producă acele mici schimbări care vor face diferenţa în curând. Cu alte cuvinte, Arsenis susţine că fiecare dintre noi este responsabil pentru viitorul generaţiilor următoare, care au dreptul să moştenească aceleaşi resurse la care am avut şi noi acces. Provocarea contemporană, în ochii lui, este red