Seismul din Japonia a zguduit şi Bursa niponă. În plus, Toyota şi Honda şi-au închis fabricile pentru următoarele zile, iar costurile asiguratorilor în urma cutremurului de vineri, 11 martie s-ar putea situa între 10 şi 25 de miliarde de dolari, arată estimările.
Efectele cutremurului s-au reflectat instantaneu în economia niponă. Indicele Nikkei al Bursei de la Tokyo, a închis şedinţa de tranzacţionare de luni în scădere cu 6,18%.
Acţiunile companiei de electricitate Tokyo Electric Power, care exploatează centralele nucleare aflate în dificultate au scăzut cu peste 23%.
Preţul petrolului Brent a atins minimul ultimelor două săptămâni, ajungând la 111,16 dolari pe baril.
Cutremurul a avut ca urmare închiderea unor rafinării şi uzine, iar distrugerile provocate infrastructurii ar putea limita cererea pe termen scurt.
În urma seismului, doi constructori de automobile şi-au oprit producţia. Toyota a suspendat activitatea celor 12 fabrici din Japonia cel puţin până miercuri, după ce acţiunile constructorului de maşini s-au depreciat cu 7,7%.
Pe de altă parte, Honda a ţinut luni închise toate uzinele din Japonia, cu excepţia unei facilităţi de producţie de motociclete, a cărei activitate va fi oprită începând de marţi.
Standard & Poor's a reafirmat ratingul de credit al Japoniei la "AA-", apreciind că seismul puternic de vineri va avea consecinţe fiscale şi economice semnificative, însă nu va afecta ratingul suveran.
Moody’s estimează că seismul din Japonia nu va fi urmat în viitorul apropiat de o criză financiară.
Agenţia este îngrijorată însă de grupurile energetice, de companiile de rafinare a petrolului, de asigurători sau operatorii de căi ferate.
Seismul din Japonia a zguduit şi Bursa niponă. În plus, Toyota şi Honda şi-au închis fabricile pentru următoarele zile, iar costurile asiguratorilor în urma