Angajatorii români anticipează o serie de creşteri în ceea ce priveşte numărul de angajaţi pentru cel de-al doilea trimestru al lui 2011, conform studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă, realizat prin intervievarea unui eşantion reprezentativ de 751 de angajatori din România.
Angajatorii români anticipează o creştere moderată a volumului angajărilor pentru T2 2011. În timp ce 19% dintre angajatori se aşteaptă la o creştere de personal, 14% previzionează o scădere, iar 66% nu anticipează nici o schimbare, rezultând o previziune netă de +5%, cea mai optimistă din T1 2009 şi până în prezent.
„La început de an, companiile sunt, de regulă, precaute în ceea ce priveşte planurile de angajare, deoarece de cele mai multe ori nu deţin o viziune completă asupra strategiei privind personalul, în contextul tendinţelor schimbătoare ce caracterizează piaţa muncii", a declarat Eliza Nechifor, coordonator marketing&comunicare al Manpower. În ceea ce priveşte sectoarele de activitate, o evoluţie pozitivă referitor la intenţiile de angajare este anticipată în opt din cele zece sectoare analizate.
Angajatorii din sectorul industriei prelucrătoare raportează cele mai optimiste intenţii de angajare, cu o previziune netă de angajare de +18%, în timp ce angajatorii din industria extractivă anticipează un ritm promiţător al angajărilor, cu o perspectivă de +13%. O creştere moderată de +6% este prognozată în sectorul agricultură, vânătoare, silvicultură, în sectorul construcţii şi sectorul comerţ cu ridicata şi cu amănuntul. Totodată, angajatorii din energie electrică, gaze şi apă şi cei din finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri previzionează o scădere a intenţiilor de angajare, cu perspective de -7%, respectiv -5%.
Angajatorii români anticipează o serie de creşteri în ceea ce priveşte numărul de angajaţi pen