O ceaşcă de cafea dimineaţa reduce cu 25% riscul femeilor de a suferi un atac cerebral, susţin oamenii de ştiinţă de la Institutul Naţional Karolinska din Stockholm, Suedia, informează Daily Mail.
Pentru a ajunge la această concluzie, experţii au analizat dieta a peste 35.000 femei cu vârste cuprinse între 49 şi 83 de ani, pe o perioadă de 10 ani. În cadrul studiului s-a luat în considerare dacă voluntarele fumau sau beau alcool şi care era greutatea lor corporală.
De-a lungul monitorizării, cercetătorii au constatat că femeile care au băut cel puţin o cană de cafea pe zi prezentau un risc de atac cerebral cu 22 - 25% mai mic decât al celor ce băuseră cafea ocazional sau deloc. "Acest efect apare cel mai probabil datorită calităţii cafelei de a reduce inflamaţiile şi a antioxidanţilor", precizează dr. Susanna Larsson, coordonatorul studiului. Specialistul precizează că există tot mai multe dovezi care atestă faptul că acest aliment este benefic organismului, atât timp cât este băut cu moderaţie. "Cercetăriile anterioare au evidenţiat faptul că alimentul reduce riscul bolilor de ficat, diabet şi previne apariţia unui atac cerebral", spune dr. Larsson.
Mai mult, cancerul de colon prezintă o incidenţă cu 25% mai mică în rândul persoanelor care beau zilnic cafea, datorită efectului depurativ al cafelei.
O ceaşcă de cafea dimineaţa reduce cu 25% riscul femeilor de a suferi un atac cerebral, susţin oamenii de ştiinţă de la Institutul Naţional Karolinska din Stockholm, Suedia, informează Daily Mail.
Pentru a ajunge la această concluzie, experţii au analizat dieta a peste 35.000 femei cu vârste cuprinse între 49 şi 83 de ani, pe o perioadă de 10 ani. În cadrul studiului s-a luat în considerare dacă voluntarele fumau sau beau alcool şi care era greutatea lor corporală.
De-a lungul monitorizării, cercetătorii au constatat că femeil