Adevărul de Seară" vă prezintă tarifele pe care trebuie să le achitaţi la doctor pentru a beneficia de consult sau tratament. Senatul României a decis: asistenţa medicală nu va mai fi gratuită în ţara noastră, iar pacienţii vor trebui să plătească la medic chiar dacă au asigurare de sănătate.
Pentru contribuţia personală a serviciului medical, pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sănătate, prin care se face dovada realizării actului medical şi a plăţii acestuia.
Coplata pentru consultaţiile medicului de familie va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru va fi de 15 lei.
Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi de 10 lei, iar una la medicul specialist în afara programului de lucru, 20 de lei.
Coplata pentru spitalizarea de zi va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă de 50 de lei pe episod (perioadă) de internare.
Prin introducerea tichetelor pentru sănătate, se vor genera în sistem circa 378 milioane de lei/anual, fonduri care vor rămâne la furnizor (cabinet medical individual, spital sau altă unitate de sănătate) şi care vor putea fi utilizate pentru creşterea calităţii serviciilor de sănătate.
Pesoanele exceptate de la plată sunt: pensionari cu sub 700 lei/lună; copiii până la vârsta de 18 ani; tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani fără venituri; bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă.
Există şi o serie de servicii medicale scutite de plată, indiferent de statutul persoanelor care le solicită:
- Categorii de servicii acordate bolnavilor cu afecţiuni incluse în Programele de sănătate, pentru afecţiunea de bază: şedinţele de chimioterapie, de radioterapie şi de hemodializa şi dializa peritoneală, bolnavii cronici înscrişi în programele naţionale de sănătate vor bene