Din cauza crizei, din ce în ce mai mulţi români aleg calea cea mai uşoară către îmbogăţire: falsificarea de bani. În ultimii doi ani, poliţiştii au găsit peste 6.000 de bancnote româneşti false. În penitenciare se află însă doar 11 condamnaţi pentru contrafacere de bani.
Îşi trece degetele cu răbdare peste suprafaţa lucioasă a bancnotei de 10 lei. Fiecare centimetru de polimer e „citit" de degetele lui. O întoarce, o ridică în lumină. Razele care pătrund prin fereastra capelei din Penitenciarul Cod-lea îl ajută să dea un răspuns: „Da, aş putea să fac una la fel."
Bărbatul care stă acum pe una din băncile capelei penitenciarului nu vrea să-i fie făcut public numele. Îi surâde ideea să-şi aleagă pseudonimul Nicolae, după numele lui Nicolae Grigorescu, a cărui figură e imprimată pe bancnota din mâna lui.
Nicolae are de 24 de ani şi în februarie 2010 a fost închis pentru că, în urmă cu 10 ani, a falsificat peste 300 milioane de lei vechi. Avea atunci doar 14 ani şi banii româneşti încă erau imprimaţi pe hârtie. Bancnota de polimer pe care o priveşte acum e din plastic şi întrebarea dacă ar putea să o falsifice nu poate să nu-l pună pe gânduri: „Sigur e mai greu, dar aş putea".
Răspunsul e însoţit de un zâmbet ştrengăresc în colţul buzelor şi din tonul său răzbate un sâmbure de mândrie că, la doar 14 ani, scotea bani falşi pe bandă rulantă. În rest, Nicolae e cuminte. Stă cu genunchii apropiaţi şi mâinile împreunate şi povesteşte cât de aproape a fost să scape de puşcărie. A fost arestat în 2002 şi cercetat în libertate. Cum era minor, a primit, în 2005, trei ani cu suspendare. Cu o lună înainte de expirarea pedepsei, a comis o altă infracţiune - a furat un calculator. De data asta judecătorii nu l-au mai iertat. După alţi trei ani de cercetare în libertate, timp în care a intrat la Facultatea de Electronică din Braşov şi a lucrat ca DJ în mai mul