După episodul exploziei la centrala nucleară din Fukushima, temerile de iradiere sunt intense, iar guvernul japonez a făcut tot posibilul ca să prevină expunerea radiaţii. Riscul de scurgeri radioactive este scăzut, dau asigurări autorităţile, însă "gurile rele" spun contrariul. Sursa: Reuters
În România, nu există niciun pericol, declara zilele acestea Ciupagea Fulger, Şeful laboratorului de igiena radiaţiei din Institutul de Sănătate Publică.
Potrivit Centrului American pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, sindromul de iradiere acută (ARS) sau "răul" de iradiere este o afecţiune severă, care se poate declanşa rapid după ce corpul "primeşte" o doză masivă de radiaţii ionizante într-un timp foarte scurt. Gravitatea bolii este direct proporţională cu cantitatea de radiaţii absorbite de organsim.
Pentru a dezvolta această boală, radiaţiile trebuie să penetreze corpul pentru a atinge organele interne. Radiaţiile din razele X sau cele provenite de la procedurile medicale, precum computerul tomgraf, sunt ,de regulă, prea slabe să declanşeze acest sindrom. Doar radioterapia pentru tratatrea tumorilor canceroase pot atinge această doză.
Tabloul sumbru al iradierii: febră, oboseală, vărsături, convulsii şi comă
De asemenea, pentru a dezvolta ARS, trebuie să vă fi expus la radiaţii într-un timp foarte scurt, de ordinul minutelor, iar expunerea la radiaţii să fi fost omogenă (nu ca la radiografii).
Simptomele apar imediat sau după câteva zile de la expunere şi includ ameţeli, greaţă, stări de vomă şi diaree. Pot dura de la câteva minute la câteva zile şi pot fi intermitente.
Simptomele pot trece, după care să vă simţiţi recuperat total, însă boala poate reapărea mai puternică. Simptomele includ febră, oboseală, pierderea poftei de mâncare, diaree, vărsături şi convulsii, culminând cu comă. În acest stadiu, boala durează mai mult, chiar cât