Agenţiile internaţionale de rating sunt din nou în centrul atacurilor reprezentanților statelor care se confruntă cu criza economică.
Reducerea ratingului datoriilor Greciei, cu trei trepte, de către agenţia Moody's, a reaprins criza datoriilor suverane din zona euro.
Nici Portugalia nu a scăpat de avertismentul agenţiilor de rating şi este, în opinia investitorilor, tot mai aproape de un ajutor financiar de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
Astfel, agenţia de rating Standard & Poor's a anunţat că se aşteaptă ca economia portugheză să se contracte cu 2 % în acest an şi că ar putea revizui în jos ratingul legat de datorii.
De asemenea, agenţia Moody's a redus ratingul de credit al Spaniei cu o treaptă şi a avertizat că ar putea face acest lucru din nou, din cauza problemelor cu care se confruntă sistemul bancar la nivel naţional. „Moody's consideră că există un risc semnificativ ca efortul de recapitalizare a băncilor să depăşească previziunile guvernului spaniol”, a menţionat agenţia într-un comunicat. De asemenea, Moody's şi-a exprimat scepticismul cu privire la ipoteza că Madridul va putea să cureţe bilanţurile băncilor de activele neperformante la un cost de mai puţin de 20 miliarde de euro.
Reacţiile la deciziile din ultimele zile nu au întârziat să apară. Ministrul grec al finanţelor a solicitat Uniunii Europene să ia măsuri împotriva agenţiilor de evaluare financiară. „Ultima retrogradare a ratingului Greciei este reprezentativă mai degrabă pentru modul în care agenţiile distorsionează motivările şi nu pentru situaţia reală a Greciei”, a afirmat Papaconstantinou.
Costul la care Portugalia se împrumută de pe pieţele internaţionale se situează la cel mai înalt nivel de la intrarea în zona euro, randamentele la cea mai recentă emisiune de obligaţiuni, cu maturitate în septembrie 2013, atingând 5,99 %.