Petre Pavel Szel, preşedintele SAI Muntenia, societatea care administrează SIF "Muntenia" (SIF4), cataloghează drept "timp pierdut" orice încercare a conducerii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) de a creşte valoarea tranzacţiilor pe seama societăţilor de investiţii financiare. Domnul Szel face referire la un proiect la care conducerea BVB a anunţat, recent, că lucrează împreună cu arbitrul pieţei de capital, astfel încât societăţile de investiţii financiare să poată să îşi cumpere acţiuni reciproc.
Domnul Petre Pavel Szel ne-a declarat, în cadrul unui interviu acordat ziarului BURSA: "Proiectul despre care s-a vorbit recent nu este mare filosofie. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) ar trebui, practic, să anuleze o anumită reglementare care interzice SIF-urilor să îşi cumpere acţiuni reciproc. Consider că orice preocupare a BVB legată de SIF-uri reprezintă timp pierdut. Ideea de a creşte volumele de tranzacţionare pe seama SIF-urilor mi se pare deplasată. Societăţile de inves-tiţii financiare şi-au facut datoria, în raport cu Bursa. În noiembrie, anul acesta, se fac 12 ani de la listarea SIF-urilor la Bursă. Dacă, după atâta timp, BVB se bazează tot pe SIF-uri ca să îşi crească lichiditatea şi volumele de tranzacţionare, atunci înseamnă că nu mai are rost să discutăm de bursă la noi".
Preşedintele SAI Muntenia a declarat că nu se opune proiectului BVB, însă consideră că există şi alte modalităţi prin care Bursa poate să îşi sporească rulajul zilnic, fără să apeleze neapărat la SIF-uri.
Ideea proiectului prin care societăţile de investiţii financiare să poată să cumpere acţiuni una la cealaltă nu este deloc nouă, ea fiind vehiculată şi în prima parte a anului trecut, ca urmare a lobby-ului pe care unele SIF-uri l-au făcut pe lângă CNVM, într-o perioadă în care Comisia le oferise posibilitatea să îşi plătească anticipat o parte din comisio