13 echipe de elevi din 8 judeţe au fost premiate pentru proiecte de educaţie lingvistică. Copiii au participat la concursul anual European Language Label, din cadrul Programului de învăţare pe tot parcursul vieţii.
Cele 13 echipe au primit Certificatul European al Limbilor pentru proiecte derulate pe parcursul anului trecut, care au vizat învăţarea limbilor străine în comunitate, limbile străine ca pregătire pentru piaţa muncii şi limbile străine ca instrument de incluziune socială. Tinerii, împreună cu profesorii îndrumători, şi-au prezentat proiectele câştigătoare în prezenţa lui Leonard Orban, consilier prezidenţial pe probleme de afaceri, a Iuliei Deutsch, şef-adjunct al Reprezentanţei Comisiei Europene şi a lui Augustin Mihalache, consilier la Ministerul Educaţiei. Proiectele au constat în mare parte din schimburi de elevi care le-au facilitat accesul „pe viu" la o nouă perspectivă educaţională într-o Europă multiculturală.
„Engleza nu e suficientă"
Orban consideră că a vorbi despre beneficiile multilingvismului e acelaşi lucru cu a bate la uşi deja deschise. De aceea mesajul său către elevi s-a concentrat pe a-i îndemna să nu-şi limiteze educaţia la o singură limbă străină. „Din toate analizele făcute de Comisia Europeană şi de alte instituţii, constatăm din ce în ce mai mult o tendinţă de a se merge spre bilingvism: limba maternă plus limba engleză. Departe de a spune că nu e utilă limba engleză. Dar nu e suficientă. Diferenţa e făcută de cei capabili să aibă competenţe mai largi", a subliniat consilierul prezindenţial.
Grupul Şcolar Agricol „Marcel Guguianu" din Zorleni, judeţul Vaslui, Colegiul Economic „Ion Ghica" din Târgovişte, şi Colegiul Economic din Buzău au câştigat premiul I. Pentru acesta din urmă este al patrulea an în care primeşte certificatul. „Proiectul la care am participat este una dintre cele mai cunoscute activităţi