Ultimii doi ani au fost marcaţi de pierderi pentru companiile de profil
Majorarea TVA şi deprecierea leului erau de ajuns pentru un sector atât de afectat de criză
Transportatorii rutieri se aşteaptă ca în acest an profiturile să scadă din cauza creşterii preţului la carburanţi, iar o parte din firme vor intra în faliment, după ce şi anul trecut câştigurile au fost afectate de majorarea TVA şi deprecierea leului. "O creştere de 10% la preţul carburantului atrage după sine o creştere medie a costurilor unui transportator de 4%. Este clar că profitul va scădea, pentru că piaţa nu poate răspunde pozitiv pentru a acoperi costurile. Clienţii noştri nu îşi permit să crească preţul produselor la raft şi atunci scădem noi marjele. În aceste condiţii, şi având în vedere că şi aşa ultimii trei ani nu au fost ani buni pentru transportatori, mulţi nu vor rezista pe piaţă", a declarat Lucia Apostol, directorul de transport al companiei Dumagas, citată de Mediafax. Ea a amintit că şi anul trecut transportatorii au fost afectaţi de scumpirea carburanţilor, de creşterea TVA şi deprecierea leului în raport cu euro, dar şi de majorarea valorii taxei de drum care este raportată la moneda europeană.
Lucia Apostol a spus că din totalul costurilor în cadrul companiei carburanţii reprezintă aproape jumătate. "Noi suntem cei mai afectaţi şi în acelaşi timp noi suntem motorul principal al economiei unei ţări. O medie de 45% din costurile totale o reprezintă costul combustibililor. Dacă acest procentaj urcă şi mai mult, cred că multe firme vor ajunge pe lista cu falimente", a afirmat reprezentantul Dumagas.
Dunca Expediţii: Piaţa nu poate absorbi atât de rapid această creştere a preţurilor
De aceeaşi părere este şi directorul executiv al companiei Dunca Expediţii, Constantin Daminescu, care spune că marja de profit a companiei este de 1-5%, ast