Oamenii sunt permanent expuşi la o radiaţie de fond din surse naturale. Dacă doza de radiaţie este mică sau persoana o primeşte de-a lungul unei perioade îndelungate de timp, organismul poate în general să repare sau să înlocuiască celulele afectate, fără a se înregistra efecte negative asupra sănătăţii.
Însă în cazul unui accident nuclear, aşa cum există riscul să se întâmple în Japonia, consecinţele radiaţiilor ar fi letale pentru oameni. Factorul decisiv va fi vremea, potrivit specialiştilor români.
„Este necesar să facem distincţia între contaminare radioactivă şi expunerea la radiaţii. Când o persoană este expusă la radiaţii, energia îi penetrează corpul. De exemplu, când o persoană face o radiografie cu raze X, ea este expusă la radiaţii, dar nu este contaminată. Contaminarea radioactivă apare atunci când materialul radioactiv se depune pe sau într-un obiect sau persoană. Materialele radioactive eliberate în mediu pot produce contaminarea aerului, suprafeţelor, solului, plantelor, oamenilor sau a animalelor. O persoană este contaminată dacă are material radioactiv pe ea (contaminare externă) sau în interiorul corpului (contaminare internă)", a explicat pentru romanialibera.ro Mitică Drăguşin, director Securitate Nucleară de la Institutul Naţional de Fizică şi Energie Nucleară Horia Hulubei.
Tipuri de efecte
Există două tipuri de efecte cauzate de radiaţii: efecte deterministe şi efecte stocastice, potrivit site-ului Agenţiei nucleare şi pentru deşeuri radioactive din România. Efectele deterministe apar pe termen scurt şi se manifestă prin înroşiri sau arsuri ale pielii. Aceste simptome apar doar în cazul unui nivel de iradiaţie mai mare aşa cum s-a întamplat în cazul bombardamentele de la Hiroshima şi Nagasaki sau după explozia de la Cernobîl.
Efectele stocastice sunt efecte biologice întârziate care apar după mai mulţi ani