SUA au trimis nave, echipe de căutare şi salvare, precum şi experţi în decontaminare
Beijingul - patru tone de echipamente şi materiale
Marea Britanie - specialişti în căutarea victimelor, doi câini de căutare şi o echipă medicală
Zeci de state, printre care şi România, şi-au oferit ajutorul japonezilor, puternic marcaţi de dezastrele din ultimele zile. Potrivit CNN, până ieri la prânz, cel puţin 49 de ţări au făcut propuneri pentru oferirea de asistenţă Japoniei după puternicul cutremur de vineri, urmat de un tsunami devastator şi problemele nucleare de la Centrala Fukushima.
În afara asistenţei oferite de comunitatea internaţională, Statele Unite au trimis câteva nave în largul Japoniei, echipe de căutare şi salvare, precum şi experţi în decontaminare. Ieri, portavionul american USS Ronald Reagan a sosit în largul coastelor nipone pentru a oferi ajutor echipelor de intervenţie japoneze, urmate de încă zece nave militare americane şi numeroase elicoptere ce urmează să sosească în Japonia.
Tot ieri, Guvernul chinez a trimis o echipă de 15 experţi pentru a oferi consultanţă la coordonarea operaţiunilor de căutare a victimelor.
De asemenea, Beijingul a trimis patru tone de echipamente şi materiale în zonele afectate de cutremur şi tsunami, iar Coreea de Sud a trimis o echipă specializată în căutarea victimelor.
Şi Marea Britanie a anunţat trimiterea unei echipe de 59 de specialişti în căutarea victimelor dezastrelor, doi câini de căutare şi o echipă medicală, Franţa anunţând că va găsi o modalitate de a trimite Japoniei ajutoare.
Preşedintele României şi-a exprimat, încă de vineri, intenţia de a acorda sprijin Japoniei.
Alertă nucleară
Potrivit agenţiei Kyodo, guvernul japonez a avertizat asupra riscurilor de producere a unei explozii la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima, similar