Procuratura ar putea deveni singurul organ de urmărire penală, iar Ministerul Afacerilor Interne, Centrul Anticorupţie, Serviciul Vamal şi Inspectoratul Fiscal ar urma doar să constate infracţiunile.Proiectul elaborat de un grup de lucru coordonat de ministrul Justiţiei urmează să treacă în curând testul Guvernului, după care va ajunge în Parlament.
Autorităţile au elaborat un document de reformare radicală a organelor de drept. Astfel, competenţele Procuraturii, Ministerului Afacerilor Interne, Centrului Anticorupţie, Serviciului Vamal şi Inspectoratului Fiscal urmează să fie strict divizate. Potrivit documentului, doar Procuratura va avea dreptul de a intenta dosare penale. CCCEC va rămâne un organ specializat în combaterea corupţiei şi a spălării banilor.
Modificările au fost iniţiate după ce, la începutul acestui an, premierul Vlad Filat anunţa în programul de guvernare reorganizarea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei.
„Este vorba de reformarea întregului sistem de urmărire penală. Trebuie de clarificat exact care este atribuţia MAI, CCCEC, Departamentului Vamal, Inspectoratului Fiscal şi a Procuraturii", spune ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, care optează pentru ca procurorii să fie cei care efectuează urmărirea penală, iar restul doar să-i asiste.
„Proiectul prevede revizuirea competenţelor în domeniul procedurii penale. De exemplu, în prezent CCCEC este o structură de control, un organ constatator şi de urmărire penală. Părerea mea este că aceste competenţe nu pot fi realizate de aceeaşi instituţie, deoarece există probabilitatea ca aceasta să nu fie obiectivă", a explicat Igor Dolea, director al Institutului de Reforme Penale.
Cred că urmărirea penală trebuie efectuată de o singură instituție. Este vorba de Procuratură.
Viorel Chetraru, director CCCEC, spu