De la 800 de euro pentru hectar, acum se plătesc 1.000-1.500 de euro. În judeţ mai funcţionează „pe avarie“ doar două agenţii imobiliare. Pentru că nu există prea multe solicitări, acestea şi-au redus programul la doar câteva ore. Terenurile agricole sunt foarte căutate în această perioadă, motiv pentru care preţurile au explodat.
„Au început să apară oferte de achiziţii la nivel de sute de mii de hectare şi au început să se realizeze astfel de tranzacţii. Preţurile au crescut. De la 800 de euro au ajuns la 1.000-1.500 de euro pe hectar, iar tendinţa este, în continuare, de creştere“, declară Marian Drăgan, administratorul agenţiei imobiliare Real Confort.
Specialiştii sunt de părere că această ascensiune este datorată creşterii preţurilor la produsele alimentare de pe piaţa occidentală, lucru care a atras atenţia asupra investiţiilor în agricultură. Agenţii imobiliari spun că, de fapt, cerere de locuinţe există, însă nu sunt surse pentru a le achiziţiona. „Luna aceasta, nu am avut niciun imobil vândut“, declară Marian Drăgan.
Chirii ca-n Bucureşti
Deşi suntem în recesiune, firmele transnaţionale funcţionează din plin şi exercită presiune pe piaţa imobiliară prin închirierea de apartamente. „Datorită acestei presiuni, preţul chiriilor a ajuns să fie apropiat cu cel din Bucureşti. Chiria costă 200-300 de euro pe lună“, adaugă Drăgan. Acesta adaugă faptul că la firma sa nu a efectuat decât trei închirieri în luna februarie şi două vânzări de terenuri agricole.
„Nu se mişcă nimic în imobiliare“
Deşi anii trecuţi existau la Călăraşi mai multe agenţii imobiliare, acum au rămas doar două, însă clienţii nu se îmbulzesc nici la acestea. Preţul apartamentelor au scăzut foarte mult şi au ajuns la nivelul anilor 1999-2000,. Nici aşa nu există cumpărători.