Clienţii individuali ai băncilor aveau restanţe la credite cu o valoare totală de 5,7 mld. lei (1,3 mld. euro) la sfârşitul lui ianuarie, suma fiind în creştere cu aproape 73% faţă de perioada corespunzătoare din 2009, potrivit datelor BNR.
Sumele reprezentând întârzieri mai mari de 30 de zile la plata creditelor au urcat cu 6,8% în decembrie şi ianuarie, după ce în luna anterioară se înregistrase prima scădere de sold din ultimul an. Cu un sold de 2,8 mld. lei, restanţele la creditele în moneda naţională reprezintă jumătate din totalul întârzierilor la plată, în timp ce restanţele la împrumuturile în euro ajung la 35%.
Întârzierile la plata ratelor la creditele în euro s-au dublat în ultimul an şi au depăşit echivalentul a 2 mld. lei (470 mil. euro) în ianuarie, în timp ce restanţele la lei au crescut cu 40%. Cel mai rapid avans a fost înregistrat însă de restanţele la creditele în franci elveţieni, al căror sold s-a triplat în intervalul ianuarie 2010-ianuarie 2011 şi a ajuns la echivalentul a 822 mil. lei.
Soldul restanţelor la franci elveţieni a înregistrat în ianuarie prima scădere lunară din ultimul an, în condiţiile în care în decembrie 2010 ajungea la 827 mil. euro, dar scăderea se datorează exclusiv impactului de curs, în condiţiile în care francul s-a depreciat cu 3,6% în faţa leului pe parcursul primei luni din acest an.
Restanţele mai mari de 90 de zile, trecute de bancheri în categoria pierdere şi provizionate integral, însumează peste 85% din totalul întârzierilor la plată, soldul acestora fiind în creştere de la 2,4 mld. lei în ianuarie anul trecut la peste 4 mld. lei în aceeaşi perioadă din 2011. În paralel, numărul clienţilor noi care au probleme a scăzut, astfel că restanţele între 30 şi 60 de zile au scăzut la 65 mil. lei în ianuarie, cu 11% mai puţin decât în prima lună din 2010.
Clien