Ciclul de pregătire în şcolile de arte şi meserii este de cinci ani, răstimp în care deficitul de forţă de muncă specializată creşte.
În afară de un mediu de afaceri ostil şi un sistem fiscal împovărâtor, firmele din industria gălăţeană se mai confruntă cu o problemă, oarecum surprinzătoare: lipsa forţei de muncă înalt calificate în meserii specifice industriei grele.
Spre exemplul, Galaţiul a rămas fără strungari. Una dintre firmele care se chinuie de ceva timp să angajeze personal cu această specializare, este Menarom SA.
„Nu mai există şcolarizare cu specializarea de strungar. Menaromul se chinuie de ceva timp să angajaze astfel de personal, însă nu reuşim deoarece pe piaţa muncii nu sunt oameni cu această calificare", a declarat Vergiuliu Vals, director al acestei firme,
Cine pregăteşte viitori strungari? Şcolile de Arte şi Meserii (SAM) din judeţul Galaţi. Problema este că viitorii strungari pot ajunge „în pâine" abia peste cinci ani.
„Acum nu există strungari şi ar dura cinci ani până când un tânăr ar ajunge să fie specializat în acastă meserie. Nu putem aştepta cinci ani ca să angajăm un strungar pentru ca aşa nu ne putem desfăşura activitatea. Cred că învăţământul profesional ar trebui restructurat", a mai explicat Vergiliu Vals.
O soluţie pentru rezolvarea acestei probleme ar fi calificarea la locul de muncă. „Se lucrează la un proiect legislativ, pentru ca astfel de deficite de pe piaţa muncii să fie rezolvate mai uşor. Se va putea face şi specializarea la locul de muncă", a explicat parlamentarul Mircea Toader.
În judeţul Galaţi sunt SAM-u în : Cudalbi,"P.P.Neveanu" Galaţi, "Simion Mehedinţi" din GALATI, "Ion Petrovici" Tecuci, Corod, Drăgişeni, Fîrţăneşti, Griviţa, "Hortensia Papadat Bengescu" Iveşti, Matca, Valea Mărului