Preşedintele român, alături de alţi lideri UE, nu a fost de acord cu o soluţie militară, iar evenimentele ultimelor zile par să-i dea dreptate - regimul Gaddafi este aproape de a prelua controlul întregii ţări
Întrebat dacă preşedintele francez a avut o ieşire nervoasă la Consiliul European în urma discursului său legat de liniile de acţiune privind Libia, Băsescu a răspuns: "Nu. Cel puţin nu în Consiliu".
Întrebat dacă a avut un dialog cu Sarkozy în nota "imaginilor mult comentate" de la Summit-ul NATO, Băsescu a răspuns: "Nu, nu ştiu ce imagini exact aţi văzut dumneavoastră".
"Vă pot spune că acolo, în jurul mesei, şefii de stat şi de guvern îşi spun părerile pro şi contra legate de propuneri. Iar punctul de vedere al României a fost categoric că Uniunea Europeană, sediul problemei, instituirea zonei de excludere aeriană - no fly zone - nu este la Consiliul European, ci la NATO. De asemenea, în ceea ce priveşte recunoaşterea autorităţii naţionale provizorii de la Benghazi - o altă propunere, să recunoaştem această autoritate - mi s-a părut prematură, mai ales că în fruntea ei nu este nimeni altcineva decât ministrul de Justiţie al lui Gaddafi", a declarat Traian Băsescu.
El a mai spus că "este problema Franţei" ceea ce susţine şi că el a adus toate argumentele că România nici nu poate să recunoască acea autoritate, cel puţin în stadiul actual.
Preşedintele a menţionat că acea autoritate poate avea însă calitatea de interlocutor, dar nu poate să fie recunoscută ca noua putere în Libia, cu atât mai mult cu cât nu controlează nicio instituţie a statului libian.
"Deci, ce să recunoşti? Un grup de foşti miniştri ai lui Gaddafi pe care i-a prins supărarea la Benghazi şi s-au gândit ei să fie comitetul naţional provizoriu. Cu ce sunt mai puţin responsabili de situaţia din Libia aceşti foşti miniştri decât Gaddafi însuşi? Deci, cate