Anul trecut ANAF a derulat 1,47 milioane de acţiuni de executare silită, cele mai multe dintre ele sub forma blocării conturilor datornicilor pentru recuperarea datoriilor
Anul trecut Fiscul a recuperatîn total de la contribuabili, atât persoane fizice cât şi juridice, aproape 800 de milioane de euro, prin blocarea conturilor bancare, în creştere cu 17,2% faţă de 2009, conform raportului de activitate pe 2010 al Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscale (ANAF). În total, Fiscul a blocat 1.312.534 de conturi bancare, în scădere cu 27% faţă de cele 1,81 milioane de popriri din 2009.
Conform legii, ANAF poate popri un cont bancar în momentul în care titularul acelui cont are datorii către stat. Fiscul pune poprire pe cont şi ia singur suma datorată."Există o bază de date care emite automat înştiinţările. În cazul persoanelor fizice, o mare parte dintre popriri au fost puse pentru neplata contribuţiilor către stat, cum este cazul persoanelor cu venituri independente", au explicat pentru gândul oficialii ANAF.
În cazul persoanelor juridice, al firmelor, au fost şi cazuri în care s-a pus poprire"pe terţi", respectiv pe conturile bancare ale celorlalţi asociaţi sau chiar parteneri de afaceri.
Per total, prin activitatea de executare silită, în care intră atât poprirea conturilor bancare, poprirea terţilor, sechestrarea de bunuri mobile şi imobile dar şi indisponibilizarea bunurilor imobile, Fiscul a încasat în 2010 peste 920 de milioane de euro, respectiv aproape patru miliarde de lei. Suma este de trei ori şi jumătate mai mică însă decât cea din 2009, de 14 miliarde de lei. Pentru recuperarea acestei sume ANAF a efectuat peste 1,47 milioane de acţiuni de executare silită.
În cazul popririi conturilor bancare ale persoanelor fizice nu există un plafon pe care Fiscul trebuie să îl respecte când încasează direct din cont sum