„Prefer un viciu interesant în locul unei virtuţi plictisitoare", obişnuia să se laude spumosul Molière, dând apă la moară francezilor iubitori de plăceri. Cum rămâne cu românii? Ei bine, noi n-am avut nevoie de Molière, căci sângele balcanic ne-a făcut loiali propriului nostru crez: „Viciul este mama tuturor păcatelor, dar, fiind o mamă, trebuie respectat!" Aşadar, reverenţioşi, facem radiografia viciilor la români, a cărei concluzie ilustrează o victorie amară: la acest capitol cu siguranţă îi batem pe francezi.
_______________________________________________________________________
FUMATUL
"E uşor să te laşi de fumat. Am făcut-o de sute de ori." MARK TWAIN
_______________________________________________________________________
Fumul de tutun conţine peste 250 de substanţe toxice. O dată cu inhalarea fumului unei ţigări, introduci în organism o soluţie de curăţat unghiile (acetonă), una de decolorat părul (amoniac) şi una de diluat vopselurile casnice şi industriale (toluen). Mai inspiri metale grele (cadmiu, folosit la fabricarea bateriilor) şi iei câteva guri bune de gaze de eşapament (monoxid de carbon). Şi spui că îţi place.
De ce? Adevărul este că, o dată asimilată în sânge, nicotina, substanţa activă din ţigări, ajunge rapid la creier, unde facilitează eliberarea endorfinelor, substanţe naturale care asigură organismului o stare de relaxare. Când nivelul de nicotină din sânge scade, fumătorul începe să resimtă o stare uşoară de sevraj creată de lipsa acestei substanţe din organism. Şi, pentru a suplini acest deficit, fumătorul îşi va aprinde, în mod natural, altă ţigară.
30% din români fumează.
90% din aceştia fumează în fiecare zi.
89 de oameni mor în fiecare zi în România din cauza fumatului, echivalentul a 4 oameni pe oră, potrivit Ministerului Sănătăţii.
un fumător român consumă, în medi