O rezervă uriaşă constituită preponderent din consumatorii care locuiesc în mediul rural determină, an de an, chiar şi în perioada de criză, creşterea consumului de electricitate la populaţie.
Douăzeci de ani, poate chiar 30 de ani vor fi necesari pentru a recupera „handicapul" pe care îl avem la consumul casnic de energie electrică, dacă facem comparaţie cu celelalte ţări din Uniunea Europeană şi dacă ne raportăm la media de creştere anuală a consumului, susţin specialiştii în energie.
Preşedintele Institutului Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE) consideră creşterea consumului de electricitate la populaţie, chiar şi în perioada actuală de criză, ca fiind una firească. Nu şomajul sau pensionarii cresc consumul gospodăriilor de electricitate, ci tendinţa de a avea un standard ridicat de viaţă.
Sub media europeană, la consum
„Consumul de electricitate în gospodării creşte pentru că avem de recuperat, tendinţa fiind de a ne alinia cu ceea ce se întâmplă în alte ţări. Statisticile europene arată că ne situăm undeva sub media europeană la consumul de electricitate a populaţiei. Problema care apare este că noi recuperăm de la un an la altul din diferenţa uriaşă a consumului, însă nici ceilalţi nu stau pe loc, şi la ei consumul continuă se crească. Dacă luăm în calcul ritmul anual de creştere şi ţinem cont că mai sunt şi alţi factori determinanţi, în cel mai optimist caz, poate în 20-30 de ani avem şansa să ne apropiem cât de cât de consumul altor ţări UE", ne-a declarat Jean Constantinescu.
În 2008, comparat cu anul precedent, consumul de electricitate în gospodării a crescut cu 7% potrivit estimărilor Institutului Naţional de Statistică (INS). În 2009, când criza economcă îşi făcea simţite din plin efectele, în trei trimestre, consumul casnic crescuse cu 10%. În 2010, consumul de electri