Punerea în balanță a influențelor pozitive și negative, atât interne, cât și externe, arată că nivelul cursului de schimb leu-euro va stagna până la sfârșitul acestui an.
Banca Națională a României a intervenit de mai multe ori în piață de la începutul anului ca să susțină moneda națională. Astfel, leul s-a apreciat cu aproximativ 1,75% față de euro de la începutul anului și până pe 10 martie. Mai exact, cursul a coborât de la 4,26 lei pe euro până la 4,19 lei.
Practic, leul nu a crescut semnificativ față de euro. Dacă ne uităm pe graficul cu media lunară a cursului, observăm că leul este încă la o valoare mai mică decât cea de acum 12 luni. În martie 2010, cursul mediu a fost de 4,08 lei/euro, conform datelor BNR. Adică semnalele pozitive din economie de la începutul anului au avut destul de puține efecte directe asupra cursului, mai ales că pentru susținerea leului a intervenit direct și Banca Națională.
Problema este însă că veștile bune din economie dau semnale de dispariție. Rata anualizată a inflației a revenit pe creștere în februarie, ajungând la 7,6% față de 6,99%, în ianuarie. Scumpirea alimentelor, principala cauză a inflației de luna trecută, are implicații directe asupra cursului. Pentru a ține în frâu inflația, teoretic, BNR ar trebui să majoreze dobânda de politică monetară (lucru care se va întâmpla în cazul în care creșterea prețurilor continuă), ceea ce ar mări interesul pentru moneda națională și ar duce la apreciere față de euro.
Din păcate, acest lucru ar duce la dobânzi mai mari la credite, cu efecte negative asupra revenirii economice la care speră toată lumea. Riscurile care rezultă
dintr-o eventuală majorare a dobânzii-cheie, în locul unei scăderi, așa cum ar trebui, sunt, astfel, foarte mari.
„Până în vara acestui an, inflația anuală va fi de circa 7,2-7,5%, apoi, din august-septembrie, va scăde