Reducerea fiscalităţii pe muncă şi stimularea pregătirii profesionale a salariaţilor sunt alte măsuri aşteptate de mediul de afaceri .Modificarea legii muncii e vitală, dar insuficientă pentru a creşte rata de ocupare din România, a fost concluzia care a rezultat în urma dezbaterii organizate ieri de Adevărul Holding.
La discuţiile purtate ieri, la Hotelul Pullman, au participat 27 de Cunoscători ai situaţiei de pe piaţa muncii - manageri, politicieni, sindicalişti, specialişti în resurse umane şi recrutare. Toţi, direct interesaţi de schimbările operate de Executiv pe legislaţia muncii. Vezi aici principalele modificări aduse Codului Muncii în 2011 Mai citeşte şi: VIDEO Dezbatere "Adevărul" - Valentin Mocanu: Orice Cod al Muncii care s-ar face ar fi abuzat / Peter L. Imre: Statul trebuie sa ramana cu atributiile de control si atat Creşterea şomajului sau reducerea programului
Cu excepţia reprezentanţilor sindicali, toţi invitaţii la dezbatere au fost de acord cu importanţa reactualizării Codului Muncii. Andreea Paul Vass, consiliera premierului, a început prin a spune că noul Cod, împreună cu alte măsuri, va duce la stabilizarea economică. În criză, statele şi companiile au de ales între diminuarea ratei de ocupare şi reducerea temporară a orelor de muncă. La noi, din cauza legislaţiei rigide nu a fost posibilă decât prima variantă.
Noul Cod, prin prevederile sale, cum ar fi cele de la articolul 52, permite atât reducerea temporară a săptămânii de lucru, cât şi suspendarea contractelor de muncă până când compania depăşeşte perioada dificilă.
Cazul Polonia
Petru Dandea, vicepreşedinte Cartel Alfa, a prezentat câteva statistici OECD ce demonstrează că nu Codul este instrumentul esenţial pentru a influenţa evoluţia numărului de joburi de pe piaţa muncii. O liberalizare a contractelor pe perioadă determinată nu produce inevitabil o cr