CJ Cluj a dat aviz favorabil proiectului de construcţie a unei hidrocentrale care va costa aproximativ un miliard de euro, fără TVA. Proiectul face parte din strategia de dezvoltare a sectorului energetic al Ministerului Economiei şi ar trebui să fie finalizat până în 2018
Hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşeşti, un proiect al Ministerului Economiei în valoare de 1,029 de miliarde de euro, fără TVA, a primit avizul prealabil privind oportunitatea întocmirii documentaţiei, din partea Consiliului Judeţean Cluj.
"Este un prim început în ceea ce priveşte atribuţiile noastre ca şi autoritate judeţeană. Este primul pas - planul urbanistic zonal, planul urbanistic de detaliu şi certificarea urbanistică. Noi suntem obligaţi, ca autoritate judeţeană, să facem tot ce ţine de partea urbanistică şi de partea de colaborare cu autoritatea locală, urmând ca finanţarea să o gestioneze Ministerul Economiei, prin Hidroelectrica", a declarat pentru gândul preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.
Hirocentrala şi anexele acesteia ar urma să fie construite pe o suprafaţă de 1,4 milioane de metri pătraţi în zona Tarniţa-Lăpuşteşti, pe teritoriul administrativ al comunelor Căpuşu Mare, Râşca, Gilău şi Mărişel.
Acest lucru presupune, pe lângă ridicarea hidrocentralei în sine, construirea unei cariere de piatră, captări, aducţiuni, formarea unui lac de acumulare, construcţii subterane şi supraterane.
Potrivit memorandumului Guvernului aprobat pe 25 martie 2009, hidrocentrala trebuie să aibă o putere instalată de 1000 de MW, patru generatoare de 250 de MW care să producă 1.625 de GW pe an. Lucrările sunt prognozate să înceapă în 2012, data punerii în funcţiune a primelor două generatoare fiind 2016, iar a celorlalte două 2018.
Hidrocentrala care consumă energia în exces a centralelor de la Cernavodă
Tipul hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuş