Cosmina Dorobanţu se gândeşte să renunţe la cariera în economie care începe să se contureze în Marea Britanie: are de gând să revină în Bucureşti, pentru a lucra la Banca Mondială. Sursa: CODRIN PRISECARU
Să fii doctorand la Oxford nu înseamnă doar mult studiu. Mai înseamnă să ai ocazia unui prânz cu un laureat Nobel, să mergi la un dineu la care este invitat şi fostul secretar general al Naţiunilor Unite Kofi Annan şi să închei seara ca invitat special la Opera din Londra.
Cosmina Dorobanţu (30 de ani) se gândeşte serios să renunţe la aceste privilegii pentru România, cu toate că a plecat de la nici 15 ani de acasă. Liceul şi facultatea le-a făcut în SUA, pentru care a obţinut o bursă de la Fundaţia Soros, a lucrat o vreme acolo şi apoi a hotărât că vrea să se întoarcă la studiu. Aşa că s-a înscris pentru un masterat în economie la Universitatea Oxford, cu toate că nu prea credea că va fi acceptată.
O veste mare într-un plic mic
"De obicei, când primeşti o scrisoare într-un plic mic înseamnă că eşti respins. Eu am primit răspunsul într-un plic mic şi eram sigură că o să fiu respinsă, dar am zis totuşi să citesc. L-am deschis şi scria: «Felicitări, ai fost admisă». Şi am făcut acolo cursul de masterat. Este un loc minunat. Îmi place atât de mult la Oxford, încât am rămas să-mi fac şi doctoratul acolo, încă doi-trei ani", povesteşte tânăra, care s-a întors la Bucureşti pentru Romanian International University Fair (RIUF) ca să-i convingă şi pe alţii că merită să încerce. Mâine, târgul educaţional se mută la Timişoara, iar pe 17 martie - la Iaşi.
Rămâne însă destul de conectată la viaţa din România. Se întoarce foarte des, ca să-şi viziteze părinţii. Cu toate că românii ar părea ceva mai reticenţi atunci când vine vorba să-şi trimită copiii la studii peste hotare, părinţii Cosminei chiar au încurajat-o pe ea şi p