* Analiştii economici: BNR a influenţat cursul de schimb
Moneda europeană a coborât, ieri, la cel mai redus nivel al ultimelor nouă luni. Banca Naţională a României (BNR) a afişat, ieri, un curs de referinţă de 4,1843 lei/euro, în scădere cu 2,05 bani, faţă de nivelul de 4,2048 lei/euro, înregistrat vineri. Un nivel atât de mic a mai fost afişat pe 2 iunie 2010, de 4,1835 lei/euro.
Analiştii sunt de părere că întărirea leului poate fi pusă pe seama intervenţiilor BNR.
Lucian Isar, analist economic, ne-a precizat că există un jucător major, banca centrală, care influenţează mişcările cursului de schimb, acesta nefiind stabilit pe o piaţă liberă.
Domnia sa ne-a declarat: "Evoluţia recentă, deşi minoră ca şi amplitudine, sugerează că banca centrală începe să stimuleze o strategie de trading numită "carry trade", aşa cum a făcut şi în 2006 şi 2007. Stimularea se face prin menţinerea unui diferenţial de dobândă pozitiv şi o volatilitate scăzută". Domnia sa a adăugat că utilizarea acestei metode, menită să reducă inflaţia, semnalează o recunoaştere a ineficienţei experimentelor de politică monetară din ultima perioadă, care au dezancorat anticipările inflaţioniste.
Călin Rechea, analist economic, ne-a precizat că aprecierea leului se datorează băncii centrale, dar poate fi şi o reacţie la creşterea exporturilor înregistrată în luna ianuarie a acestui an. Cu toate acestea, domnia sa este de părere că acestă întărire a monedei naţionale va fi temporară.
Nicolaie Chidesciuc, economistul şef de la ING Bank, ne-a precizat că încă din ianuarie, estimările ING Bank, pentru luna martie, plasau euro la nivelul de 4,15 lei.
Domnia sa este de părere că ratele de dobândă, de asemenea, pot influenţa evoluţia cursului de schimb. "Creşterea ratelor de dobândă determină sporirea atractivităţii monedei locale, ca urmare a faptului că un eventual