36% dintre românii care au acces la internet au cont pe o reţea de socializare, liderul detaşat fiind Facebook, relevă un studiu recent al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie. Potrivit cercetării, 73,4% dintre aceştia susţin că au cont Facebook, iar 17,5% pe Hi5. Indiferent de reţeaua aleasă, jumătate dintre ei postează zilnic informaţii personale. Studiul măsoară şi numărul de prieteni pe care românii îi colecţionează online. Astfel, 33% dintre fanii social-media susţin că au mai puţin de 50 de prieteni, 17% strâng între 51 şi 100 de amici, 22%, între 101 şi 300 de prieteni în listă, iar 25% se laudă cu mai bine de 300 de amici în mediul online.
De ce stau românii departe de internet
Acestea sunt câteva dintre concluziile studiului IRES asupra comportamentului internautic şi utilizării internetului în România. Cercetarea arată şi cât stau românii în medie, pe zi, în faţa unui computer şi conectaţi la mediul online, dar şi care sunt tipurile de site-uri căutate. Într-o ţară în care numărul de utilizatori creşte constant, ajungând de la 3,6% în 2000 la 35,5% în 2010 (raportat la întreaga populaţe), potrivit datelor Internetworldstats.com, iar condiţiile de navigare sunt printre cele mai bune din lume, românii stau departe de internet. Suntem pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte utilizatorii de Internet, procentul de 35.5 situând România sub media Uniunii, care este de 67,60%. La polul opus ierarhiei sunt Olanda şi Suedia, cu un procent de 86,6 de utilizatori, respectiv 92,5.
La noi, arată statisticile, doar 21% dintre utilizatorii de internet accesează mediul on-line în fiecare zi sau aproape în fiecare zi, comparativ cu 53% media pentru UE.
Trei români dintr-o sută nu au internet acasă
Conform studiului IRES, mai mult de jumătate dintre români se declară utilizatori ai Inte